اندوسکوپی فوقانی
روشی دقیق برای تشخیص بیماری های مری،معده وابتدای روده کوچک است. مواردی که توصیه میشود فرد تحت اندوسکوپی فوقانی قرار بگیرد توسط پزشک معالج تعیین می شود. لازمه انجام آن ناشتا بودن به مدت ۸-۹ ساعت است. علاوه بر موارد تشخیصی در مواردی مثل خونریزی از دستگاه گوارش فوقانی، پولیپ های معده، مری ودوازدهه، تنگی های خوش خیم وبدخیم درمانی است. در این مرکز اقدامات فوق تحت نظر متخصص بیهوشی وکادر مجرب انجام میشود.
آمادگی اندوسکوپی:
10ساعت قبل از عمل، غذا و 3 ساعت قبل، مایعات استفاده نشود
PEG (کارگذاری لوله گاستروستومی از طریق اندوسکوپ)
در مواردی که بیماران به دلیل اختلال های عصبی مثل سکته مغزی یا بیماریهای درگیر کننده عضلات قدرت بلع را از دست می دهند یا سایر بیماری هایی که نیازمند تغذیه از راهی غیر از دهان هستند بهترین وراحت ترین راه تعبیه PEG است.
قبل از اقدام بیمار توسط پزشک معالج ویزیت وآزمایش های لازم درخواست میشود و درصورت تشخیص پزشک ورضایت خانواده، بیمار به بخش اندوسکوپی منتقل میشود وپس از دریافت آنتی بیوتیک جهت پیشگیری ازعفونت، PEG انجام میشود.
پس از انجام وتعبیه PEG مراقبت های لازم ونحوه تغذیه به همراهان بیمار آموزش داده می شود. در صورت مراقبت PEG به مدت تقریبی یک سال میتواند جهت تغذیه بیمار در محل بماند. در صورت برگشت عمل بلع بیمار جهت بیرون آوردن آن با صلاح دید پزشک معالج میتوان به راحتی اقدام کرد.
آمادگی PEG:
10ساعت قبل از عمل، غذا و 3 ساعت قبل، مایعات استفاده نشود
کولونوسکوپی
روشی تشخیصی و درمانی در مورد بیماری های روده بزرگ و انتهای روده کوچک است.
با توجه به گسترش بیماری های بدخیم در کشور به عنوان روش غربالگری سرطان روده بر اساس گاید لاینهای علمی و کشوری تعریف و پذیرفته شده است. نیاز است بیمار از یک روز قبل داروهایی برای پاکسازی کامل روده بزرگ مصرف کند و محتویات روده ها تخلیه شود. پس ازمراجعه بیمار به بخش و ویزیت متخصص بیهوشی، اقدام به کولونوسکوپی میشود که هر چه روده پاک تر باشد انجام آن راحت تر ودقت تشخیصی بالاتر است. عوارض آن در صورت آمادگی کامل بیمار ودقت و تجربه پزشک معالج، بسیار ناچیز و نادر است.
درمانگاه تخصصی داخلی گوارش و کبد حکمت
Hekmat Medical & Surgical Clinic of Gastroenterology
* توجه فرمایید از 24 ساعت قبل از مراجعه غذا خورده نشود و داروهای آمادگی کولونوسکوپی شروع به مصرف نمایید.
- پودر پیدرولاکس، قرص بیزاکودیل، قرص دایمتیکون ، قرص اندانسترون و شربت سناگراف با سناگل.
- روش مصرف پودر پیدرولاکس: بیمار باید 4 بسته پودر پدرولاکس از داروخانه تهیه کند. یک بسته را در یک لیتر آب حل کرده و هر ربع ساعت، یک لیوان را میل نمایید. (3 بسته دیگر نیز به همین روش خورده شود.)
- روش مصرف شربت سناگراف: بیمار میبایست ۳ عدد شربت را از داروخانه تهیه کند. هر بسته شربت شامل یک عدد پودر و و یک شریت می باشد، که بیمار بایستی پودر را در شربت حل کند و در روز قبل از مراجعه در سه وعده صبح و ظهر و شب به صورت یکجا میل نمایید.
- روش مصرف قرص بیزاکودیل: هر 4 ساعت دو عدد قرص بیزاکودیل همراه با آب میل شود.
- روش مصرف قرص دایمتیکون: هر ساعت دو عدد قرص دایمتیکون جویده شود.
- در صورت داشتن تهوع یک بسته قرص اندانسترون تهیه نمایید و هر ۸ ساعت یک عدد میل نمایید.
- در صورت ضعف مایعات بدون رنگ و شیرین و آب قند استفاده شود.
لطفا به نکات زیر قبل از انجام کولونوسکوپی دقت فرمایید
“درصورت ضعف شدید و ایجاد کم آبی مفرط، تزریق سرم خوراکی بلامانع است.”
“داشتن همراه الزامی است!”
“3 تا 5 روز قبل از انجام کولونوسکوپی قرص رقیق کننده خون (مانند آسپرین، وارفارین و…) مصرف نشده باشد!”
- در روز مراجعه برای انجام کولونوسکوپی کلیه مدارک پزشکی قبلی خود اعم از برگ درخواست کولونوسکوپی، آزمایشات و کلیه داروهای خود را به همراه داشته باشید.
- به همراه داشتن دفترچه بیمه ها مهر پزشک خانواده و برگه درخواست انجام کولونوسکوپی در روز مراجعه الزامی است.
- در صورتی که میل برداشتن پولبهستن واریس، بالون زندن، گذاشتن بگه و نمونه برداری انجام شود همراه بیمار بایستی از بستگان درجه اول و مرد باشد.
- در صورتیکه ابتلا به قند خون، فشار خون، بیماری قلبی، ریوی، بارداری و یا مصرف آسپیرین، وارفارین، گلگزان، هپارین، پلاویکس، حتما کادر درمان را در هنگام گرفتن نویت در جریان بگذارید
- از ۵ روز قبل از انجام کولونوسکوپی داروهای مسکن (ایبوبروفن، دیکلوفناک) آهن، بیسموت و یا سولفات باریوم قطع گردد.
- لطفا مسئول بخش را از هرگونه حساسیت دارویی، سابقه عمل جراحی های شکم، معده و روده اطلاع دهید.
- به انجام آزمایشات هموگلوبین، پلاکت، PT، PTT، INR حداکثر یک هفته قبل از روز مراجعه برای بیماران کبدی، بیماران با سابقه مصرف داروهای ضد انعقاد، بیماران دچار خونریزی گوارشی، بیماران نیازمند به نمونه گیری الزامی است. (در صورت نیاز پزشک از قبل دستور میدهند)
- لطفا بیماران دیابتی داروهای کاهنده قند خون را با هماهنگی پزشک معالج مصرف کنند.
- توجه فرمائید، همه بیمارانی که برای انجام کولونوسکوپی مراجعه می کنند مانند شما بیمار هستند، غذا نخورده اند، ضعف دارند، فرزند کوچک دارند، و صدها دلیل دیگر، لطفا تقاضای انجام کولونوسکوپی خارج از نوبت را نداشته باشید.
- به دلایل بسیار زیاد مانند آماده نبودن بیمار، بیماران اورژانسی و داشتن پولیپ و زمان لازم برای ضد عفونی کردن دستگاه مدت زمان انجام کولونوسکوپی را نمی توان به طور دقیق پیش بینی کرد و امکان طولانی شدن زمان انتظار قابل پیشبینی نمی باشد. لذا رعایت قوانین و انجام کار مستلزم همکاری شما همراهان گرامی میباشد.
- در صورتیکه بیماریهایی از قبیل هپاتیت یا ایدز مبتلا هستید حتما پیش از انجام آندوسکوپی این موارد را به پزشک خود اطلاع دهید.
- قبل از استفاده از داروهای آمادگی و بعد از هر اجابت مزاج اطراف ناحیه مقعد را با وازلین و با پماد ویتامین A+D چرب کنید تا التهاب ناحیه مقعد به حداقل برسد.
- لطفا روز قبل از مراجعه استحمام نمایید و اطراف ناحیه مقعد را بتراشید.
- در روز مراجعه برای انجام کولونوسکوپی خانم ها از لوازم آرايشي و لاک ناخن استفاده نشود.
- در حین آمادگی لطفا پیاده روی فراوان داشته باشید.
- از ۲۴ ساعت قبل کولونوسکوپی باید از رژیم مایعات صاف شده روشن و بدون نقاله استفاده شود، بیمار فقط می تواند مایعات بی رنگ مانند آب آناناس بدون پالپ. ژله آلوئه ورا و شربت آبلیمو و چای کمرنگ و نبات و عرقیات ( البته به جزء بیماران دیابتی) استفاده کرد.
- از ۲۴ ساعت قبل از مراجعه از خوردن غذای سفت مثل گوشت نان، برنج، آش، سوپ خودداری شود. (خوردن خاکشیر ممنوع است).
لطفا به نکات زیر بعد از کولونوسکوپی دقت فرمایید
- به دلیل جمع شدن باد در روده هنگام کولونوسکوپی بیمار بعد از کولونوسکوپی ممکن است دل درد داشته باشد که و با چند بار اجابت مزاج آرام می شود ولی اگر دل درد و خونریزی تا ۳ روز بعد از انجام کولونوسکوپی ادامه داشت هیچ چیزی نخورید و به پزشک خود فورا اطلاع دهید.
- هنگام خروج دقت کنید چیزی از وسایل خود مانند دفترچه بیمار و جواب کولونوسکوپی را باقی نگذارید.
- زمان مراجعه بعدی را با پزشک هماهنگ کنید.
- به علت انجام کولونوسکوپی همراه با بیهوشی، پس از کولونوسکوپی به هیچ وجه رانندگی نکنید.
- در صورت داشتن هرگونه سوال با یکی از شماره تماس 09426001045 از 8 صبح تا 17 بعد از ظهر به جز , ایام تعطیل تماس حاصل فرمایید.
- به همراه داشتن آب میوه برای بیماران الزامی است!
با تشکر
درمانگاه تخصصی داخلی گوارش و کبد حکمت
* در صورت اورژانسی بودن (ویزیت شده و نیازمند به کلونوسکوپی در همان روز)
پودر پیدرولاکس 6 عدد
شربت سناگراف یا شربت سنا گل 3 عدد
قرص بیزاکودیل 10 عدد
* درحالت عادی
پودر پیدرولاکس 4 عدد
شربت سناگراف یا شربت سنا گل 2 عدد
قرص بیزاکودیل 10 عدد
قرص دایمتیکون 10 عدد
قرص اندانسترون 10 عدد
اندوسونوگرافی
اندوسونوگرافی از جمله بهترین روش ها برای تشخیص اختلالات دستگاه گوارش است. اندوسونوگرافی از جمله بهترین روشها برای تشخیص اختلالات دستگاه گوارش میباشد که از تلفیق دو بخش تصویری آندوسکوپی و سونوگرافی به وجود آمده است. اندوسونوگرافی یک روش اختصاصی به منظور بررسی پوشش و دیواره دستگاه گوارش فوقانی و تحتانی است که برای تشخیص تودهها با استفاده از عکسبرداری و تشخیص ماهیت توده یا کیست با ایجاد شکاف و نمونه برداری در آن انجام میگردد. به کمک اندوسونوگرافی، تصاویری از اندامهایی که در کنار مجرای گوارش قرار گرفته اند مانند مجرای صفراوی و پانکراس به دست میآید.
بیماری که قرار است تحت عمل آندوسکوپی اولتراسوند قرار بگیرد، باید پیش از عمل، آرام بخش دریافت کند. پس از دریافت آرامبخش، پزشک یک اندوسکوپ را از راه دهان یا راست روده (مقعد) وارد بدن میکند. پزشک با استفاده از یک دستگاه متصل به یک مانیتور تلویزیون دار، تصاویر اولتراسوند داخل بدن را بر روی مانیتور مشاهده خواهد کرد. علاوه بر این میتوان از امواج صوتی برای کمک به انجام بیوپسی (نمونه گیری کوچک بافتی برای انجام آزمایشهای میکروسکوپی) استفاده کرد. کلیه این عملها معمولاً بین 30 تا 90 دقیقه طول میکشد و بیمار میتواند در همان روز مرخص شده و به خانه برگردد.
آمادگی اندوسونو:
- اندوسونو از طریق دهان: 10ساعت قبل از عمل غذا و 3ساعت قبل مایهات استفاده نشود
- اندوسونو از طریق رکتال: صبحانه دیر وقت میل شود، ناهار خورده نشود،1 شربت سناگراف و 2عدد شیاف بیزاکودیل شب قبل از عمل استفاده شود، 2عدد شیاف بیزاکودیل صبح عمل استفاده شود.
مانومتری مری
مانومتری مری یک تست سرپایی که برای تعین مشکلات حرکتی و فشاری در مری انجام میشود. مانومتری به پزشک اجازه میدهد که دریچه ماهیچه بین مری و معده به نام اسفنگتر تحتانی مری یا LES را بررسی کند. بنابرین معمولا برای بیمارانی پیشنهاد میشود که اختلال در بلع, سوزش سر دل یا رفلاکس و درد قفسه سینه دارند. مری باعث انتقال غذا از حلق به معده میشود و در هنگام انتقال حرکات دودی دارد که باعث پیشبرد غذا میشود. مانومتری مری جهت اندازه گیری و ثبت فشار عضلات مری مورد استفاده قرار میگیرد. مانومتری درد خاصی ندارد. همچنین برای انجام مانومتری بیمار بیهوش نمیشود. فقط به طور موضعی بینی بیمار بی حس میشود. یک لوله بسیار باریک وقابل انعطاف از راه بینی بیمار به آرامی وارد مری و سپس معده خواهد شد. این لوله هیچ مشکلی برای نفس کشیدن بیمار ایجاد نمیکند. انتهای لوله به دستگاه مانومتری که وظیفه ثبت فشار مری را بر عهده دارد متصل میشود. به دستور پزشک در حین انجام مانومتری آّبی که وارد دهان بیمار میشود باید به صورت قوی بلعیده شود تا حرکات مری ثبت شود. بلافاصله پس از پایان مانومتری بیمار میتواند بخورد یا بیاشامد.
قبل از انجام مانومتری در صورت ابتلا به بیماریهای قلبی -ریوی یا بیماریهای دیگر یا حساسیت دارویی یا مصرف داروی خاص و یا بارداری پزشک را مطلع نمایید.
بیمار باید ۶ ساعت قبل از انجام مانومتری از خوردن یا آشامیدن خودداری کند.
آمادگی مانومتری:
10ساعت قبل از عمل غذا و 3ساعت قبل مایعات استفاده نشود.
PH متری مری
جهت اندازه گیری اسیدیته مری pH متری مری انجام میشود، در واقع سنجش میزان اسیدی است که از معده به مری برمیگردد. در هر انسانی طبیعی روزانه مقداری اسید از معده وارد مری می شود، ولی مقدار آن اندک است و علائمی مثل سوزش سردل، برگشت غذا، درد سینه و ترش کردن ایجاد نمی کند.
آمادگی مانومتری آنورکتال:
درحالت عادی صبحانه دیر وقت میل شود، ناهار خورده نشود، 2 عدد شیاف بیزاکودیل یا گلیسرین قبل از عمل استفاده شود.
فیبرواسکن کبد
بررسی میزان بافت همبند کبد اطلاعات مفیدی را درباره نتیجه درمانهای احتمالی در اختیار پزشک قرار میدهد و بهترین طرح درمان براساس این اطلاعات تهیه میشود. چنانچه دستگاه در شرایط بالینی صحیحی به کار برده شود، روش قابل اتکایی برای تعیین سیروز کبدی و رد احتمال فیبروز کبدی محسوب میشود، به ویژه اگر دادههای آزمایشگاهی و بالینی نتایج تست فیبرواسکن را تایید کند. فیبرواسکن دستگاهی غیرتهاجمی است که سفتی یا سختی کبد را با استفاده از امواج اولتراسوند تعیین میکند. سختی کبد با اندازهگیری سرعت تولید موج روی پوست اندازهگیری میشود.
فیبرواسکن بدون درد است، کمتر از ده دقیقه زمان میبرد و نتایج آن آنی میباشد. این دستگاه ضرورت نمونهبرداری از کبد را به نحو قابل توجهی کاهش داده است. دستگاه فیبرواسکن سرعت عبور امواج ارتعاشی از کبد را اندازهگیری میکند. هر چه کبد آسیب دیدهتر یا سفتتر شود، امواج سریعتر از آن عبور میکند.
از آنجایی که بافت همبند (فیبروز) سختتر از بافت سالم کبد است، درجه فیبروز کبدی را میتوان با توجه به سختی کبد مشخص کرد. برای افزایش قابلیت اطمینان آزمایش حداقل ده نمونه قابل اطمینان با میزان موفقیت ۶۰ درصد و دامنه میان چارکی ≤۳۰% از داده میانه گرفته میشود که نتایج آن برحسب کیلوپاسکال (kPa) بیان میشود.
آمادگی فیبرواسکن:
آمادگی خاصی احتیاج نیست.